W 1900 roku André Michelin opublikował pierwszą edycję swojego przewodnika. Dziś przyznawane przez jego firmę gwiazdki są wyznacznikiem najlepszego smaku i luksusu.
Firma Michelin zajmuje się nie tylko produkcją opon, z dużym powodzeniem drukuje także słynne mapy oraz przewodniki kulinarne i turystyczne. Wydawany przez nią, już od ponad 100 lat, „Main Cities of Europe” jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie – stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i reputacji. Pierwsza jego edycja dotyczył Francji i miał być praktyczną pomocą dla kierowców przy remontowaniu ich samochodów. Książka była zbiorem adresów stacji paliw, warsztatów samochodowych, sklepów z oponami oraz informacji na temat cen paliw, wymiany opon i naprawy aut.
Gwiazdka wyznacznikiem smaku
Początkowo przewodnik był rozprowadzany za darmo. Podobno bracia Michelin, wprowadzili opłatę gdy znaleziono stertę ich książek, która podpierała stół w warsztacie samochodowym. Kilka lat później, w 1926 roku, do przewodnika wprowadzono, sławne dziś na całym świecie, oceny w postaci gwiazdek, przyznawanych restauracjom z dobrym jedzeniem. Na początku w przewodniku dobre lokale były oznaczone jedną gwiazdką, w latach 30. XX wieku wprowadzono stopniowanie oceny. Restauracje zaczęły otrzymywać jedną, dwie lub trzy odznaki.
Szybko przewodnik doczekał się także swoich edycji w innych europejskich krajach. Dziś w serii 12 czerwonych przewodników można znaleźć ponad 45 000 europejskich hoteli i restauracji. Przewodniki Michelin można podzielić na serię przewodników kulinarnych, posiadających czerwoną okładkę, opisujących hotele i restauracje, oraz serię przewodników turystycznych, z zieloną okładką, zawierających opis miast, regionów i państw pod kątem ich atrakcji turystyczno-krajoznawczej. Wszystkie zawierają prosty system oceny opisywanych miejsc.
Jak przyznaje się gwiazdki?
Przy tworzeniu przewodników Michelin stosuje anonimowe inspekcje. Nie pobiera opłat za umieszczenie obiektu na swojej liście, ale rości sobie prawo do jego wizytacji średnio raz na 18 miesięcy w celu aktualizacji oceny. Gwiazdki Michelin przyznawane są kolegialnie. Jedną otrzymują restauracje, które charakteryzuje wysoka jakość dań, obsługi a także wystroju. Dwie gwiazdki trafiają do lokalu z doskonałą kuchnią, który trzeba odwiedzić. Trzy gwiazdki to natomiast restauracja tak wyjątkowa, że warto wybrać się w podróż tylko po to, by w niej zjeść.
Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w najbliższym czasie. latach kolejnych.
Nie tylko gwiazdki
Gwiazdki są najbardziej znanym i prestiżowym, ale nie jedynym wyróżniam, przyznawanym przez inspektorów Michelin. Restauracje mogą otrzymać także tytuł Bib Gourmand, przyznawany za korzystny stosunek jakości do ceny oraz symbol sztućców (inspektorzy przyznają od jednego do pięciu symboli) – m.in. za wystrój i jakość obsługi.
Polska w przewodniku Michelin
Pierwsza polska restauracja pojawiała się w czerwonym przewodniku w 2013 r. Było to Atelier Amaro w Warszawie, w której szefem kuchni jest Wojciech Modest Amaro. Trzy lata później gwiazdkę Michelin otrzymała także warszawska restauracja Senses, której kuchnią kieruje Włoch Andrea Camastra. Dodatkowo w 2016 roku symbol Bib Gourmand otrzymała restauracja Zazie w Krakowie. We wcześniejszych latach wyróżnienie to otrzymały także Brasserie oraz Butchery and Wine z Warszawy.
W tegorocznym wydaniu przewodnika „Main Cities of Europe 2018” znalazły się aż 54 polskie restauracje – w tym 30 ze stolicy i 24 z Krakowa (tylko te dwa polskie miasta są bowiem brane pod uwagę). To o trzy lokale więcej niż w roku poprzednim. Po raz kolejny nagrodzone zostały Atelier Amaro oraz Senses. Wyróżnieniem Bib Gourmand uhonorowano debiutujący w przewodniku warszawski lokal Ale Wino. Symbol utrzymały także restauracje Butchery and Wine oraz Kieliszki na Próżnej. Zaś symbol sztućców pojawił się w przewodniku przy warszawskich lokalach: Dyletanci, Kieliszki na Hożej, Mokotowska 69.