czwartek, Marzec 21

Woda – sztuka degustacji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Choć wielu twierdzi, że nie ma smaku, to jednak kryje w sobie wiele niuansów. Wody, jak twierdzą jej koneserzy, w żadnym wypadku nie można nazwać nudnym napojem.

Wodę zazwyczaj pijemy aby ugasić pragnienie oraz nawodnić organizm. Rzadko kiedy skupiamy się na jej smaku i zapachu. Jak się jednak okazuje, nie każda woda smakuje tak samo. Koneserzy tego trunku bez problemu potrafią rozpoznać różnice pomiędzy poszczególnymi jej rodzajami. Jak twierdzą, nie jest prawdą, że woda smakuje i pachnie zawsze tak samo. Na jej walory smakowe wpływa wiele czynników m.in. źródło pochodzenia, rodzaj, temperatura, w jakiej jest podawana, czy stopień mineralizacji.

Smaki i zapachy

Tak, każda woda ma swój specyficzny smak i zapach. Inaczej smakuje woda mineralna, a inaczej źródlana. Na smak wpływ ma również region, z którego pochodzi. Świetnym przykładem są wody uzdrowiskowe, które w wyniku wzbogacenia różnymi minerałami pachną i smakują bardzo intensywnie. Degustując wodę musimy wiedzieć, że pierwszym zmysłem, biorącym udział w jej ocenie, jest węch. Dopiero w drugiej kolejności angażowany jest smak. Fachowcy uważają, że zapach najlepiej wyczuwa się rano oraz przed południem, gdy zmysł powonienia nie jest jeszcze zmęczony. Aby odpowiednio poczuć smak wody w czasie jej degustacji nie należy jeść wyrazistych potraw, szczególnie tych przyprawianych czosnkiem, cebulą czy curry. Nie zaleca się także picia kawy.

Jak przechowywać wodę mineralną przed podaniem?

Woda jest niezwykle delikatnym produktem. Ponieważ nie posiada koloru, jej aromat i smak są słabo wyczuwalne, a obecność jakichkolwiek substancji obcych może spowodować zmianę jej własności. Dlatego tak ważny jest sposób przechowywania tego napoju. Zaleca się, aby butelki z wodą przechowywać w chłodnym, dobrze wentylowanym i suchym miejscu. Pomieszczenie powinno być wolne od wszelkich mocnych, przenikających zapachów oraz pozbawione światła słonecznego.

Jak podawać wodę?

Woda butelkowana

Woda może w odpowiedni sposób podkreślić smak spożywanego dania lub pitego wina. (Fot.: http://www.wodapress.pl/).

W przypadku aromatu wody bardzo ważna jest jej temperatura. Jeżeli płyn jest zbyt mocno schłodzony, wówczas traci swoje walory smakowe. Nie może być jednak zbyt ciepły. Temperatura wody podanej do stołu powinna wynosić około 10 stopni. Nieliczne gatunki wymagają schłodzenia przed spożyciem do niższej temperatury. Dlatego wodę przed podaniem warto schłodzić do niższej temperatury. Wodę gazowaną zaleca się przechowywać w temperaturze od 4 do 6 stopni. Tą niegazowaną natomiast w temperaturze o dwa stopnie wyższej. Pamiętajmy, że po przelaniu wody do naczynia jej temperatura podnosi się o ok. dwa stopnie.

Pomocny hydrosommelier

Woda nie tylko sama w sobie posiada smak, ale może też w odpowiedni sposób podkreślić smak spożywanego dania lub pitego wina. Trzeba jednak wiedzieć na jakich zasadach łączyć je ze sobą. Pomocny w tym będzie hydrosommelier, czyli osoba posiadająca szeroką wiedzę na temat rodzajów wody, regionów jej pochodzenia, smaku oraz zasad łączenia jej z innymi napojami czy daniami. Choć funkcja hydrosommeliera nie jest jeszcze tak popularna jak klasycznego sommeliera, coraz częściej można go spotkać w dobrej klasy restauracjach, kawiarniach czy hotelach. Najczęściej hydrosommelierami są doświadczeni kelnerzy po odbytych kursach i szkoleniach w tej dziedzinie.

Udostępnij:

Skomentuj